Als energiebesparing niet verplicht is

Als u minder dan 50.000 kWh of 25.000 m³ gas verbruikt, dan bent u volgens de Wet Milieubeheer niet verplicht om energiebesparingsmaatregelen te treffen. Toch is het voor u juist gunstig om te besparen op energie want u betaalt meer energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) per kWh. Zie tabel aan de rechterzijde. Dit is alleen de energiebelasting en ODE! U betaalt ook nog transportkosten aan de netwerkbeheerder, vastrecht en het levertarief (€/kWh) aan uw elektriciteitsleverancier. Dat levertarief is erg afhankelijk van het energiebedrijf en het contract dat u heeft (1 jarig of meerjarig).

In de tabel ziet u dat de variabele kosten voor kleinverbruikers (tot 50.000 kWh) in 2018 met ongeveer een cent per kWh gestegen is ten opzichte van 2017. In 2019 wordt de energiebelasting en ODE verder verhoogd.

LED verlichting is altijd interessant vanwege de snelle terugverdientijd. Stel, uw verbruik is 10.000 kWh per jaar, u betaalt 4 ct per kWh voor elektriciteit en met led-verlichting bespaart u 50% op uw energiekosten. Dan betaalt u rond de 2000 euro per jaar aan variabele kosten. Deze kosten kunt u terugbrengen tot 1000 euro per jaar. Dan is een investering van € 3.000,- voor led-verlichting in drie jaar terugverdiend. Hierbij zijn niet de kosten gerekend voor het onderhoud van de huidige verlichting, want medewerkers die steeds tl buizen moeten indraaien kosten ook geld.

En wat let u om met behulp van SDE+ subsidie en zonnepanelen energieleverancier te worden?Tabel: Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE), prijzen 2017 en 2018