Over mij

Ik maakte mij als kind al druk om milieuvervuiling. Ik richtte de BMA op (Berghse Milieu Actie) en ging, onder andere, met mijn vriendjes de bermen en sloten ontdoen van zwerfafval. Niet gek, dat ik later ben afgestudeerd als milieukundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als onderzoeker en consultant heb ik vervolgens jarenlang ervaring opgedaan met vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, waaronder afvalmanagement, carbon footprint analyses en product- en procesoptimalisatie met behulp van levenscyclus analyse (LCA).

Met Leijting Advies richt ik mij op de gehele samenleving. Ik ondersteun mensen en bedrijven met het maken van duurzame keuzes. Belangrijk hierbij is de energietransitie waarbij wij over (moeten) gaan van fossiel naar duurzaam opgewekte energie. Dus geen kolen en gas, maar zonne- en wind-energie. Een voorwaarde bij die energietransitie is dat wij ons energieverbruik terugdringen door bijvoorbeeld woningen beter te isoleren, maar ook met energiezuinig gedrag kunnen wij onze energiebehoefte verlagen.

Mijn droom is een samenleving waarin ieder mens toegang heeft tot goedkope hernieuwbare energie, het liefst lokaal opgewekt. Dat is mogelijk want een zonnepaneel kan (bijna) iedereen kopen. Met een olieraffinaderij gaat dat wat moeilijker. En straks wordt mijn droom werkelijkheid als het lokaal opslaan van energie binnen ieders handbereik komt. Dan is er altijd en overal voldoende energie voor iedereen. Mits er niet teveel energie verspild wordt.